5 viktiga punkter: Ny tidsregistreringslag träder snart i kraft

Lästid: 2 minuter

1. Juli 2024 träder EU:s nya tidsregistreringslag i kraft i Danmark. Med denna lag följer också fristen om att få etablerat ett tidsregistreringssystem i er verksamhet.

Loven indebærer, at virksomheder skal implementere et tidsregistreringssystem, der er objektivt, pålideligt og tilgængeligt. I detta blogginlägg vill vi ge dig ett överskueligt översikt över lovkravet samt en guide till, hur jag fleksibelt kan tidsregistrere jeres arbejdstid. Här är våra 5 punkter:

 

1. Vad innehåller lovkravet?

Lovkravet bygger på en sag från 2019, där den spanska fackforeningen CCOO sagsøgte Deutsche Bank, da man mente, at lønmodtagerne blev krænket. Det beror på att medarbjederna inte kan registrera överarbete eller hantera sin återgång till hvileperioder.

På baggrund af denne sag, blev det af EU-Domstolen besluttet, at arbejdsgivere i EU-medlemslande skal indføre et objektivt, pålideligt og tilgængeligt tidsregistreringssystem. Intentionen bag lovkravet er dermed at beskytte lønmodtageren, da denne anses for den svage part i ansættelsesforholdet. Et tidsregistreringssystem er derfor til for at sikre overholdelse af arbejdstidsreglerne for enhver medarbejder. Disse regler er allerede lovpligtige, og systemet er blot for at kunne dokumentere, at kravene overholdes. Dessa krav är bland annat:

  • 48-timers-reglen. Medarbetare får inte arbeta mer än 48 timmar om veckan i genomsnitt under en period av brandkalendermåneder.
  • 11-timers-reglen. Medarbetarna ska ha 11 sammanhängande hviletimer och 24 timer.
  • Medarbetare har reträtt till én fulentlig fridag.

 

2. Vem ska registrera arbetstid?

Alla arbetsgivare med löntagare ska ställa in ett tidsregistreringssystem till förfogande. Det gäller därför för exempel även företag med få anställda och föreningar. På samma sätt är det alla lönemodtagere i virksomheden, der skal registrere deres arbejdstid. Det gäller oavsett deras inställning och antal timer per vecka. Dog kan en virksomheds direktør være undtaget, hvis personen ikke er lønmodtager.

 

3. Vilka krav gör sig gällande för tidsregistreringsstystemet?

Det är inget krav på att tidsregistreringssystemet ska vara digitalt. Kravet, som gör sig gällande är, att systemet skall vara objektivt, pålitligt och tillgängligt samt att uppgifter om arbetstid skall kunna tilgås i 5 år plus en referensperiod.

En virksomhed kan for eksempel registrere arbejdstid:

  • Via en app. Boka tidPlanera demo för henne.
  • E-postmeddelanden med upplysning om arbetstid
  • Fysisk eller elektronisk udfyldte timesedler
  • Terminal för inloggning

Detta är blot eksempler på metoder til tidsregistrering, og det er op til den enkelte virksomhed at beslutte, hvad der fungerer bedst. Systemet får dock inte innehålla fel, och tidsregistreringarna ska spegla den faktiska arbetssituationen.

 

4. Vad ska registreras?

Medarbejderen skal registrere den samlede daglige arbejdstid. Dog er der ingen regler om, at medarbejderen skal angive, hvornår arbejdstiden er udført, men blot den faktiske arbejdstid den pågældende dag. Samtidig er der heller ikke krav om, hvornår medarbejderen skal registrere sin arbejdstid.

Med loven kan der rejse sig nogle spørgsmål om, hvad der betegnes som arbejdstid. Arbejdstid kan generelt skitseres til det tidsrum, hvor medarbejderen er på arbjede og udfører sine arbejdsopgaver samt er til rådighed for virksomheden. For at sikre transparens omkring, hvad der skal anses som arbejdstid, vil vi anbefale at udarbejde en tidsregistreringspolitik i jeres virksomhed. Använd till exempel denna skabelon från Dansk Erhverv (kräver tillgång).

 

5. Er der undtagelser?

Der er få medarbejdere, der er undtaget lovkravet om tidsregistrering. Dette gælder selvtilrettelæggere, som er lønmodtagere, der selv tilrettelægger sin arbejdstid eller hvor arbejdstiden ikke kan fastsættes på forhånd. En medarbetare i sådan en stilling er blandt andet også undtaget visse dele af arbejdstidsloven. Det ska dog fremgå af medarbejderens ansættelseskontrakt, hvis personen er undtaget pligten om tidsregistrering.

 

Om du önskar en större förståelse för lovkravet om tidsregistrering, kommer vi att uppmana dig till att se denna online tidsregistreringskurs om arbejdstidsregistrering:

Onlinekurs om arbetslivsregistrering (danskerhverv.dk)

Populära kategorier

Vill du veta mer? Boka en demo med oss nedan:

Senaste inlägg