Ferieloven forklaret: Håndtering af restferie på arbejdspladsen

Restferie er ikke blot fridage fra sit arbejde, men en god mulighed for at lade batterierne op igen. Ved å utnytte sin restferie kan man styrke sin mentale velbefindende og få forøget energi og engasjement, når man vender tilbake til arbeidsplassen. Men for mange kan det være utfordrende å planlegge sin restferie med deres arbeidsgivere. Vi vil udfolde, hvilke ferieregler, der er gældende, hvordan man kommunikerer med sin arbejdsgiver omkring planlægningen og hvordan man får mest muligt udbytte af sin restferie.

 

Ferieloven

Fra d. 1. september 2020 trådte en ny ferielov i kraft. Denne ble dog justeret på flere punkter d. 7. desember 2023. Disse innebærer blant annet en automatisk utbetaling av mindre feriemidler, hvis denne ferien ikke er overholdt.

Ferielovens ytterligere regler omhandler, at medarbejdere har ret til 5 ugers ferie, hvoraf den ene ferieuge kan overføres til næste ferieår eller udbetales, hvis den ikke er afholdt ved årets udgang, d. 31. december. Dette skal dog skje i samråd med din arbeidsgiver. Hvis du ikke kan nå at afholde den 5. ferieuge og ikke har lavet en aftale med din arbjedsgiver, er det din arbejdsgivers ansvar at udbetale ferien. Dog er der undtagelser i disse rettigheder, blandt andet ved sygdom under ferie, barsel eller anden legal feriehindring.

 

Hovedferie, restferie og varslingsregler

Ferieåret varer 16 måneder og går fra d. 1. september til d. 31. desember i det etterfølgede år. Her gjelder visse varslingsregler i forbindelse med hovedferien og restferien. Hovedferien er oftest på 3 uker og skal varsles minst 3 måneder før den blir afholdt i perioden d. 1. maj til d. 30 september. Restferien er oftest på 2 uker og skal afholdes inden ferieafholdelsesperioden på de 16 måneder afsluttes. Denne ferien skal varsles 1 måned før, den blir afholdt.

Når man går ind i et nyt ferieår d. 1 september, er det vigtigt at holde styr på, at man anvender de feriedage, der skal bruges inden 31. september samme år og ikke næste år. Det kan være svært at skelne imellem, når man løbende får nye feriedage.

For å få en utdybende forklaring av ferieloven, kan du se mer her

Få svar på generelle spørsmål om ferieregler i denne tabellen

Kommunikasjon er nøglen

En klar kommunikasjon er avgjørende, når det handler om å planlegge restferie med sin arbeidsplads. Det er derfor viktig, at man indleder samtalen med sin leder, så raskt man kan. Af samme årsag er det vigtigt, at man hurtigt overvejer, hvilke feriebehov man har, og hvilke tidspunkter, din ferieperiode kan lægges. For at lette planlægningen og kommunikationen med din arbjedsplads er det en fordel, at disse tidspunkter er fleksible. Samtidig er det hensiktsmessig, at man som medarbejder har sat sig ind i arbejdspladsens krav og retningslinjer for ferieanmodninger og ferieplanlægning.

 

Maksimér dit udbytte af restferie

Når man holder ferie, er det viktig å bruke tiden på noe man holder av, for å lade batteriene opp. For å maksimere sitteutbytte av hvileferien, handler det derfor om å bruke tiden på meningsfulle øyeblikk. Her får du noen tips til planleggingen av din restferie:

  • Planlegg din ferie nøye
  • Sørg for å variere valget av aktiviteter
  • Prioriter deg selv og ha fokus på ditt mentale velvære
  • Brug tid med dem, du holder af
  • Anvend tiden til å overveie dine mål - både personlig og profesjonelt

 

Les også vår tre-for-trin-guide til balanse mellom arbeid og fritid

 

Husk ferieloven og gennemsigtighed

Planlægning af restferie i samarbejde med in arbejdsplads kan være udfordrende og kræver tålmodighed og fleksibilitet. Ved å forholde seg til ferieloven, være oppmerksom på samtidsferie og huske transparent kommunikasjon med sine ledere, høyner det muligheten for en vellykket planlegging av restferie. Husk, at restferie er en god mulighet for å lade batterierne op og prioritere livet uden for arbejdet. Derfor ønsker vi, at du planlegger din restferie med omhu og omtanke.

Populære kategorier

Vil du vite mer? Bestill en demo hos oss nedenfor:

siste innlegg