Flere unge skal ha et fritidsjob. Slik lyder det fra regjeringen, der d. 3 juni 2024 præsenterede et udspil, der skal få flere unge i arbejde. Udspillet kommer som følge av, at andelen av unge med et fritidsarbejde er faldet. Der er nemlig 70.000 færre unge, der har et fritidsarbejde i dag, end i 1980'erne. Det svarer til, at hver annen ung i alderen 13-17 år har et fritidsarbejde. Den faldende tendens i antallet av ungarbejdere ønsker regeringen at ændre gennem 18 nye initiativer.
Men hvilke regler gjelder for ungarbejdere i dag? Det vil vi gjøre dig klogere på i dette blogindlæg. Vi vil uddybe, hvad man som arbejdsgiver skal være opmærksom på, en gennemgang af de vigtigste regler for ungarbejdere samt overvejelser om, hvorfor disse ikke bliver overholdt.
Hvorfor er det viktig å være oppmerksom, når man ansetter ungarbejdere?
Når du ansætter ungarbejdere i din virksomhed, er der andre regler, der gør sig gældende. De kan være svære å huske og overholde, hvis man ikke gjør alle medarbejdere opmærksomme på, hvad ungarbejderen må og ikke må. I 2021 var det for eksempel kun 15,5% av ungarbejdere, der havde en ansættelse uden overtrædelser af en eller flere regler. Det tyder derfor på, at flere arbeidsgivere og ansatte har svært ved at huske på og overholde de regler, der gør sig gældende for ungarbejdere. Disse reglene vil bli overskueligt beskrevet i det nedenstående.
Gjennomgang av regler:
Arbeidstid, hviletid og fridøgn
Som grundregel må unge først begynde at arbejde fra de er 13 år gamle. Der er dog visse undtagelser. Her gjelder det, at et barn under 13 år skal ha tillatelse fra politiet til å arbeide. Politiet skal vurdere, hvorvidt arbeidsmiljøet er sikkert for barnet, og at der ikke er risiko for, at der påføres skade. Det gjelder hverken sikkerhetsmessig, helsemessig eller i forbindelse med barnets skolegang.
I nedenstående tabell kan du se, hvor mange timer ungarbejdere maksimalt må arbejde i forhold til deres alder og skolegang.
Samtidig gjelder der flere regler for, hvornår ungarbejdere må arbejde, hvor mange timers hvileperiode de har ret til og hvor mange fridøgn, de har krav på. Det kan du se i nedenstående tabell.
Pauser
Pauser er lette å forholde seg til, da der gjelder en samlet regel for alle ungarbejdere. Denne regelen er, at alle ungarbeidere skal ha en pause av minimum 30 minutters varighed, når de har arbejdet i 4,5 timer eller længere.
Arbeidsmiljø
Når man som arbeidsgiver har ansatt ungabejdere, er det spesifikke krav om, hvordan arbeidsmiljøet skal være for å passe på de unge. Unge under 18 år må ikke:
- Løfte mere end 12 kg
- Arbeid med farlige materialer, f.eks. store maskiner, kjemikalier og lignende
- Arbejde alene på arbejdspladser med risiko for røveri og vold. Her gjelder det, at der skal være en medarbejder over 18 til stede mellem kl. 18:00 og 06:00 på hverdage og 14:00 og 06:00 i weekender
Hvis du ønsker å lese mer om arbeidsmiljø, kan du se bekendtgørelsen om unges arbejde her
Sygdom og fravær
Hvorvidt ungarbejdere skal have løn under sygdom, afhænger af jeres overenskomst eller den ansættelseskontrakt, jeg har udarbejdet. Hvis deres arbejdsplads er dækket af en overenskomst gælder det, at ungarbejdere med en funktionærstilling og i gennemsnit arbejder 8 timer om ugen har krav til løn under sygdom.
Ungarbejdere, der ikke har en funktionærstilling, har ret til sygedagpenge. Dette gjelder dog kun, hvis medarbejderen har været beskæftiget i 8 uger og arbejdet mindst 74 timer inden for de sidste 4 af disse op til sygemeldingen.
Lønn, pensjon, kontrakt og ATP
En ungarbejders løn og pension er bestemt efter jeres gældende overenskomst eller aftale med medarbejderen. Lønnen skal altid fremgå af ungarbejderens ansættelseskontrakt. Ungarbejdere har krav på en ansættelseskontrakt eller ansættelsesbevis, når de arbejder minimum 3 timer om ugen. Hvis du ansætter en ungarbejder i alderen 13-14 år, har du pligt til at underrette medarbejderens forældre eller værge om relevante forhold under ansættelse.
Når en ungarbejder er fyldt 16 år og arbejder minimum 9 timer om ugen, er det arbejdsgiverens pligt at indberette ATP og trække ATP-bidrag af medarbejderens løn. Dette gjelder ikke, hvis ungarbejderen er under 16 eller arbejder mindre end 9 timer om ugen.
Men hvorfor blir reglene ikke overholdt?
Som nevnt tidligere, er der kun 15,5% av ansatte ungarbejdere, der oplever, at disse regler ikke bliver brudt. Det er derfor oplagt at stille spørgsmålet: Hvorfor blir reglene ikke overholdt? Dette er der ikke et entydig svar på. Det kan blandt andet indebære, at arbejdsgiveren ikke har styr på reglerne, at ungarbejderen ikke forholder sig til dem eller at de er uoverskuelige at overholde, når hverdagens tempo er højt.
Reglerne er dog til en grunn, og hvis de ikke blir overholdt, kan det medføre straff i form av bøder. Dette kan du lese mer om på arbeidstilsynets hjemmeside her
Samtidig kan det som nyansat på arbejdsmarkedet være svært at sige fra. Dette gjelder især for ungarbejdere. Derfor vil vi minne alle om, at reglene er lavet for at passe på ungarbejderne, og det er derfor også vigtigt, at man holder sig opdateret omkring de nyeste regler.
Hvis du ønsker en mer detaljert beskrivelse av reglene for ansættelse af ungarbejdere samt gode råd, kan du læse mere fra Dansk Erhverv her.