[DA] Forlig mellan Dansk Erhverv og HK Handel er indgået

I början af marts, blev der indgået en overenskomstaftale for medarbejdere i detailhandlen mellem Dansk Erhverv og HK Handel. Dette forlig omfatter mere end 150.000 anställda.

Der er udtrykket enighed om en toårig overenskomst af Dansk Erhverv og HK Handel, med flera olika punkter. Denne overenskomstaftale tilgodeser de medarbejdere, som ligger på eller omkring minimumslønnen, da den nu hæves.

Hertil påpeger TV2 Nyhederne på: "Mindstelønnen sættes op med fire en halv krona i timen per år de kommende to år, og i overenskomsten kopieres også dele af den aftale, man nåede frem til på industriens område for halvanden uge siden. Eksempelvis hæves den såkaldte fritvalgskonto med 2 procent i perioden. Lønmodtageren kan selv bestemme, om pengene från fritvalgskontoen skal gå til ekstra løn, mere ferie eller højere pension."

Dog melder Mette Høgh, ordförande för HK Handel og hovedforhandler i avtalet, at förhandlingarna var besvärliggjort fra start, grundet den svære økonomiske situation vi står overfor i Danmark i øjeblikket.

Udover detailhandlens mange medarbejdere, kommer disse förhandlingarna om nye overenskomster ydermere til at omhandle og fokusere på over 600.000 lønmodtagere, da det langt fra blot er ét område, der tilgodeses. Forhandlinger og forlig vil ligeledes afvikles omkring transportområdet, de finansansatte, byggegruppen og industrien.

 

Faktuelt overblik over hovedpunkterne i overenskomstaftalen mellan HK Handel og Dansk Erhverv leveret af TV2 Nyhederne:

  • Der sættes en stopper för såkaldte nultimerskontrakter för butiksansatte. I stedet indføres en ny, flexibel deltidsansættelse, där anställda på butiksoverenskomsten kan ansættes på enten fulltid, deltid med fast timetal eller nu flexibel deltidsansættelse.
  • Fleksibel deltidsansættelse er beregnet til bestemte grupper såsom unge under 18 år, studerende og bijobbere. Her kan medarbetaren ansættes i to olika arbejdstidsintervaller på henholdsvist 8-15 timer om ugen eller 13-20 timer om ugen. Det sikrer minimum 8 arbejdstimer om ugen.
  • Opgøret med nultimerskontrakter betyder också, at de ansatte på fleksibel deltid vil be omfattet af funktionærloven og dermed få garanteret løn under sygdom samt en längre opsigelsesperiod.
  • Mindstelønnen for både ufaglærte og faglærte stiger med 721 kroner om måneden per 1. mars 2023 og med 721 kroner om måneden per 1. mars 2024 som ledde i overenskomstaftalen.
  • Fritvalgskontoen stiger med 2 procent till i alt 9 procent i 2024.
  • Arbejdsgiverne skal betale 2 procent mere ind til pension, og lønmodtagerne skal betale 2 procent mindre ind til pension. Dermed opsparer medarbejderne det samma, men derudover får de 2 procent mere udbetalt sammen med lønnen.
  • Som led i de lokala lönforhandlinger vil tillidsrepræsentanten kunne anmode om at få belyst arbejdsgivers forhold - herunder produktionsnivå, økonomiske forhold med mere.

 

Indlægget är baserat på och utarbetat från TV2 Nyhedernes blogindlæg om samma ämne, som du hittar här:
Forlig på plads mellan Dansk Erhverv og HK Handel - TV 2
Og her: OK 23 i afgørende fase - nye aftaler faller på plads - TV 2

Graversen, Mathilde & Mortensen, Mikkel Walentin. Forlig på plats mellan Dansk Erhverv og HK Handel. TV2 Nyheder, 1. mars 2023.

Graversen, Mathilde. OK 23 i afgørende fase - nye aftaler faller på plads. TV2 Nyheder, 1. mars 2023.

Populära kategorier

Vill du veta mer? Boka en demo med oss nedan:

Senaste inlägg

Behöver du hjälp?

Boka en kostnadsfri demo med oss

Är det något som är oklart?

Kontakta oss gärna, så svarar vi mer än gärna på alla dina frågor.